Peilipintaa Varhaiskasvatukselle

Vasutyötä ruohonjuuritasolla

PeiliPintaa tarvitaan, sillä varhaiskasvatuksessa puhaltavat uudet tuulet. 1.8.2017 alkaen varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön uudet paikallisesti laaditut kuntavasut, jotka velvoittavat henkilöstöä suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan varhaiskasvatusta yhtenäisin periaattein koko maassa. Miten tämä onnistuu? 

On tärkeää muistaa, että vasutyö ei tapahdu paperilla vaan arjessa. Niissä tavallisissa kohtaamisissa. Leikin lomassa, joka hetkessä ja esimerkiksi hiekkalaatikon reunalla, jossa lapsi innosta hihkuen löytää nurinpäin kääntyneen maailman kuralätäköstä.

Kaikki nämä laadukkaat ja vuorovaikutteiset koulutuskokonaisuudet on mahdollisuus toteuttaa räätälöidysti juuri Sinun varhaiskasvatusalueellasi tai myös naapurikuntien/kaupunkien kanssa yhteistyössä!

Ota yhteyttä Päiviin laittamalla viestiä paivi.peramaki@peilipinta.fi tai soita 040-3579627, niin keskustellaan lisää mikä olisi juuri teille paras tapa toteuttaa nämä koulutukset.

 

Monikulttuurisuus varhaiskasvatuksessa ja varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus

Jokaisella lapsella on oikeus uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitoutumattomaan varhaiskasvatukseen. Koulutuksen tarkoituksena on pohtia mitä monikulttuurisuus varhaiskasvatuksen arjessa tarkoittaa käytännössä ja miten katsomuskasvatusta tulisi antaa siten, että se varmistaa sivistyksellisten ja uskonnon vapautta koskevien perusoikeuksien toteutuminen varhaiskasvatuksessa. 

Miten suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta voi edistää?

Miten varmistaa, että varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus on uskonnollisesti sitouttamatonta? 

Koulutuksessa pureudutaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja opetushallituksen 12.1.2018 julkaisemaan ohjeeseen varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksen toteuttamisesta ja uskonnollisista tilaisuuksista varhaiskasvatuksessa. (Ohje koskee kaikkea varhaiskasvatuslaissa säädettyä toimintaa eli päiväkoteja, perhepäivähoitoa sekä muuta varhaiskasvatusta. Ohje koskee myös erityiseen katsomukseen, kuten kristillisyyteen, perustuvaa varhaiskasvatusta.)

Kouluttajana toimii KM, KK, LTO Anne Koski. Anne on työskennellyt varhaiskasvatuksen asiantuntijana, johtajana ja kouluttajana yli 15 vuotta. Anne on kolmannen kulttuurin lapsi, matkalaukkuäiti ja piilomaahanmuuttaja. Anne on kouluttanut varhaiskasvattajia niin Suomessa, kuin Lähi-idässäkin.

 

Ruokailoa varhaiskasvatukseen

Missä ananas kasvaa? | Maistuuko vaaleanpunainen perunamuusi samalta kuin keltainen?  

Miksi munakoisolla on niin hassu nimi? | Miltä umami maistuu? | Mitä ruokailo tarkoittaa?

Ruokailoa varhaiskasvatukseen -koulutuksessa ruoalla saa leikkiä!

Koulutuksessa opitaan erilaisia toiminnallisia keinoja tutkia ruokamaailmaa ja sekä ilmaisemaan ruokailoa Sapere-ruokakasvatuksen keinoin. Tavoitteena on toiminnallisten harjoitusten kautta tutustua 23.1.2018 julkaistuun alle kouluikäisten ruokailusuositukseen.

Kouluttajana toimii KM, KK, LTO Anne Koski, jonka sydän sykkii ruokailolle ja Sapere-ruokakasvatukselle. 

Huoli puheeksi -varhaisen avoimen yhteistyön kulmakivet

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä edistää hyvinvointia.

Miten tulee toimia, kun kaikki ei menekään hyvin ja huoli lapsesta herää? | Kenen tehtävä on ottaa huoli puheeksi?

Miten varhaista avointa yhteistyötä tehdään moniammatillisesti, jos ja kun sote karkaa maakuntaan? | Mitkä ovat johtajan tehtävät ja mistä hän vastaa?

Koulutus antaa käytännön työkaluja monitahoiseen yhteistyöhän ja tarjoaa keinoja ottaa huoli puheeksi varhaiskasvatuksen arjessa.

Kouluttajana toimii KM, KK, LTO Anne Koski, varhaiskasvatuksen arjen ja esimiestyön asiantuntija ja huolen puheeksiottamisen kouluttajakouluttaja, joka haluaa erityisesti edistää työniloa ja työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa.